HACCP gıda sektörüne özgü, ürün ve üretim yönetimi odaklı bir analiz ve kontrol metodur. Tüketicilerin sağlığını somut bir şekilde tehdit edebilecek hataları erken teşhis ederek bertaraf etme amacını taşımaktadır. HACCP Sistemi’nin kuruluşuna ilişkin metodoloji Codex Alimentarius Komisyonu tarafından yedi ana aşamada toplanmıştır:

  1. Potansiyel tehlikelerin tanımlanması
  2. Tehlikeleri bertaraf etmek üzere kontrol altına alınabilecek noktaların tanımlanması
  3. Her kritik nokta için kabul değer aralıklarının belirlenmesi
  4. Kritik kontrol noktaları için muayene uygulamalarının yapılandırılması
  5. Sapma durumunda gerçekleştirilecek düzeltici faaliyetlerin belirlenmesi
  6. Ek muayene uygulamalarının belirlenmesi
  7. Tüm ana aşamalarda gerçekleştirilen faaliyetleri ve ilgili prosesleri kapsayan bir dokümantasyonun oluşturulması

HACCP uygulamalarıyla; tüketiciye güvenilir gıda temin etmek, maliyetleri azaltmak, ürün kayıplarını azaltmak, yapılandırılmış olan sistemin sürekli iyileştirilmesini sağlamak, pazar payını arttırmak ve yasal mevzuata uygun çalışma ve çalıştırma koşullarını sağlamak amaçlarına ulaşırsınız.